Voed met empathie

Voed met empathie

 

 

Help je kind in de dans met gevoelens. 

 

Voed met empathie – is een LIVE online programma van 8 weken voor vrouwen die een veilige haven willen creëren, voor zichzelf en hun gezin, zodat zij er voor haar kind, tiener of adolescent (2 tot 23 jaar) kunnen zijn en helpen veilig te blijven in deze tijd van pandemie.

 

Het online programma zal plaatsvinden van

10 april – 12 juni 2020

 

 

Empathie

Voed met empathie

 

Tijdens onze twee maanden voed je met hart en ziel met het leven dat nu mogelijk is. Je ontvangt alle support voor de gevoelens en emoties die bij jou, je kind en geliefden naar voren komen.

Daar waar je kunt ben je aanwezig voor jezelf en je kind, met je woorden, warmte, empathie en wijsheid.

Je geeft je kind het fundament dat je kind ankert EN geeft ruimte, zodat jullie kunnen ervaren hoe jullie veilig zijn.

We koesteren samen de momenten van geluk en dankbaarheid. Je biedt in jouw huis radicale zachtheid, empathie, veiligheid, spel, verhalen, slaap, creativiteit. We vertragen, houden vast en koesteren verliefdheid voor ons leven.

Kom zoals je bent in deze chaotische tijd en ontvang de warmte van deze veilige ruimte en krachtige structuur.

Dit is je uitnodiging een relatie met je kind te bouwen die steunt op liefde, veiligheid, empathie, vrijheid en soevereiniteit.

Vorm

Voed met empathie

 

De structuur van het programma hou ik zo open en eenvoudig mogelijk, met het minimum aan adviezen en lessen. Geen overwhelm, geen informatie-overload.

In alle warmte en focus leren over het begeleiden van gevoelens en gedrag, met elkaar zijn, zodat jij er voor je kind en (creatieve) werk kunt zijn. Je zoomt in op dat wat voor jou het grootste verschil zal maken.

Er zullen helende verhalen, briljante ideeën, nieuwe perspectieven en creatieve oefeningen worden gedeeld. Samen leven we door deze tijd.

Je ondersteunt jezelf, kind en gezin en maakt gebruik van onze wijze sisterhood. We luisteren zorgvuldig en ontrafelen wat het IS wat jij en je kind nu nodig hebben.

Dit programma is geen shortcut of een belofte voor snelle oplosssingen. Je hoeft je niet op te jagen, productief te zijn of ‘perfect’ thuisonderwijs te geven.

We weten namelijk allebei dat de wereld na de pandemie er anders uit zal zien en dat de keuzes die we nu maken bijdragen aan de wereld waarin we graag willen leven.

We maken ruimte voor gevoelens van hoop, compassie, empathie, zorg voor iedereen op onze groen-blauwe planeet, warmte als ook van angst voor het onbekende, onzekerheid, ziekte en verlies. We zullen gemis EN geluk ervaren.

 

 

De structuur

Voed met empathie

 

Empathie – is een LIVE online programma met Marianne Oude Nijhuis verdeeld over 8 weken voor jou als vrouw en zal plaatsvinden van 10 april – 12 juni 2020.

Dit is wat je ontvangt:

  • Wekelijks, op zondag, rond 6 uur in de ochtend ontvan je een warme, eenvoudige online les met kennis, inspiratie, een (schrijf-) oefening en video met Marianne op deze – met password beschermde – website.

 

  • Acht wekelijkse online groepsbijeenkomsten. Deze bijeenkomsten via Zoom zijn bedoeld met elkaar in te checken hoe het met je is, helder te krijgen wat nu belangrijk voor je is, uitdagingen die we onderweg tegen komen te verhelderen. We zoomen in op welke kennis en oefeningen je nodig hebt om je kind te helpen. Je ontvangt de opname van ons groepsgesprek, voor als je 1 van de bijeenkomsten zal missen.

 

  • Een intiem online kampvuur en forum alleen voor onze groep (niet op Facebook of Insta) waar we onze gevoelens, ervaringen, inspiratie en verhalen kunnen delen, aan elkaar laten zien wat nu werkt en waar je vragen kunt stellen en support van elkaar ontvangt.

 

  • 1-op-1 support tussen de online lessen en bijeenkomsten door. Er is ruimte onbeperkt al je verhalen en vragen aan me te schrijven & mijn support 1-op-1 te ontvangen. Ik ben hier voor jou.

 

Met mijn support, kies je wat NU het allerbelangrijkste is om ruimte voor te maken in je gezin. Het kan zijn dat dit het omgaan met de gevoelens, emoties en gedrag van je kind is, nu jullie samen thuis zijn.

Het kan support zijn voor jou nu jij je zo angstig voelt of diepe gevoelens uit je kindertijd zichtbaar worden. Het mag het thema zijn hoe je je leven in harmonie met de wereld om je heen kunt vormgeven of het zorgen voor jouw tijd en energie, te midden van je gezin – en alles wat er voor je speelt.

Het mag ook de creatieve droom zijn, die al lang naar je fluistert en waar je nu alle aandacht aan wilt geven – te midden van je gezin.

 

 

De thema's

Voed met empathie

 

Het pad van het onbekende – introductie

In de introductie verkennen we de omstandigheden en uitdagingen waarmee jij nu op jouw pad bent geconfronteerd.

We verbinden ons met de vrouwen die ons voorgingen in crises en voorzien ons met een visie voor een leven met meer harmonie, hoop, radicale zelfzorg, zelfcompassie en zelf-empathie. We verkennen hoe jij wilt je dat jouw leven voelt en eruit ziet, NU en als de pandemie over is.

Dans met gevoelens

Zit en benoem de golven van chaos, angst, verwarring, overweldiging, zodat je bij je kinderen kunt zijn en hen kunt helpen veilig te blijven.

Gebruik je angst. Je leert over de rol van angst in het proces op het pad van het onbekende. We onderzoeken manieren geaard, speels, warm en aanwezig te zijn, zonder angst en andere gevoelens weg te drukken.

Je vindt woorden voor jouw gevoelens, leeft je in in wat jij NU nodig hebt, zonder oordeel. 

Dit is de tijd je lijf voelen, je gedachten en gevoelens te onderzoeken, je gevoelens onder woorden te brengen, je reactie uit te stellen en een respons te kiezen. Zien wat jij nu werkelijk nodig hebt in het moment, neuro-biologisch, fysiek, practisch en emotioneel.

We maken ruimte als jij je boos, bang, gestrest en moe voelt en opeens kan ontploffen als er te lang door je kind geluid wordt gemaakt, ruzies zijn, grenzen worden opgezocht of niet naar je wordt geluisterd.

Er is ruimte aandacht te besteden aan jouw thema’s, zonder deze te heftig te projecteren op het gedrag van je kind.

 

Help je kind 

Je verkent in alle rust en eenvoud wat er nu speelt voor je kind.

We schakelen naar meer rust, eenvoud en warmte.

 

Je leert over empathie, gevoelens en het bouwen van een relatie die steunt op liefde, veerkracht, vertrouwen en veiligheid.

Je leert te zien dat je kind met gedrag laat zien wat je kind het meeste nodig heeft: “Dit is wat ik nodig heb me veilig te voelen bij jou”. 

We onderzoeken hoe je de behoefte achter het gedrag (vooraf) leert herkennen, hoe je met je kind praat over gevoelens ( + vooral wat en op welke momenten wèl en niet).

We ervaren hoe je je minder ongeduldig en geïrriteerd kunt voelen nu je weet welke stappen altijd komen bij intense gevoelens bij jou en je kind. 

We helpen onze kinderen het zenuwstelsel te reguleren, het woord te leren dat past bij de sensatie in het lijf van je kind EN de fluisteringen van haar of zijn lichaam te durven delen en vertrouwen.

Je ontvangt de meest voorkomende 30 emoties van jouw kind, hoe ze eruit zien + maakt simpele beelden voor je kind. Die maak je zelf voor jouw kind, zodat jij en je kind weten welke namen er voor gevoelens er zijn (90% van de kinderen, kent 3 basale woorden voor gevoelens). 

We vinden de schat van verbinding en empathie voor het zelfbeeld en zelfvertrouwen, zonder gebruik te straffen, schaamte, negeren of time-outs.

Jij kunt het fundament voor je kind geven dat je kind nu nodig heeft: een ruimte en plek voor je kind van liefde, veiligheid, bescherming, vrijheid en soevereiniteit, vanuit warmte, veerkracht en veiligheid. Geankerd in het hier en nu. 

 

Wat is het wat je wilt?

Hoe wil je dat jouw leven met je kinderen voelt en eruit ziet, NU en als de pandemie over is? Je richt je op het leven dat je nu kunt vormgeven, zodat het leven van jou voelt.

We ontdekken wat ons motiveert en wat werkelijk belangrijk is. Je verkent het enorme potentieel van co-creëren met de essentie van je gezin, in plaats van te proberen te overleven en wachten tot dit over is.

We kijken hoe we tijd en ruimte kunnen maken die we nodig hebben ons werk te doen, juist nu. Je hoeft niet te wachten tot deze situatie over is.

Welke activiteiten kun je doen om kalm, creatief en betrokken te blijven nu jullie thuis geïsoleerd zijn, binnen de grenzen die je nu zijn gegeven.

Vanuit welke kwaliteiten en waarden geef je je leven vorm? Welke ritmes en rituelen bieden nu steun? Wat past bij jullie gezin? We zorgen voor netten, boeien, grenzen en rituelen, zodat warmte, harmonie en rust in je gezin aanwezig kunnen zijn. 

We oefenen in grenzen stellen, ons op ons gemak voelen met ‘nee’ zeggen en inventariseren hoe we onze ouders, vrienden, geliefden, buren kunnen helpen die niet in staat zijn zonder hulp te leven. En ook, wat fluistert er naar je, waar je nu gehoor aan durft te geven?

 

Empathie voor andere levensvormen

Je onderzoekt vormen van empathie voor andere levensvormen rondom je gezin en huis, voor dieren, planten en de natuurlijke wereld.

We leven in een ecologie, waarin we verbonden zijn met alles om ons heen. We kijken hoe duurzame verandering in de relatie met de wereld om ons heen herstel kan brengen. We onderzoeken hoe dit jou en je kind helpt je verbonden en veilig te voelen in de wereld.

Je vindt hoe dit je zal helpen een verbonden, sterkere en gezondere vrouw te zijn in het landschap om ons heen.

 

 

 

Praktisch

Voed met empathie

 

De thema’s worden je iedere zondag, rond 6 uur in de ochtend, vanaf 12 april 2020 toegezonden in een warme, eenvoudige online les met kennis, inspiratie, (schrijf-)oefening, een audio of video met Marianne op deze – met password beschermde – website.

 

De 8 groepsbijeenkomsten zijn gepland op zaterdagochtend 10 uur, vanaf 18 april. Als je op die tijd er niet bij kunt zijn, stuur me na je aanmelding een bericht, dan maak ik voor jou een nieuwe groep op een dag en tijd die ons allebei past. 

 

Het online kampvuur en forum opent vanaf vrijdag 3 april 2020.

 

We sluiten met elkaar af op 12 juni 2020. 

 

Hoe ziet de 1-op-1 support eruit?

Er is vanaf het moment van je aanmelding ruimte me dagelijks of wekelijks te schrijven – via mail – en mijn support te ontvangen, als je wilt.

Deze ondersteuning is uniek en in aanvulling op je support in de community, zodat je alle ruimte kunt voelen met me te delen en jouw oplossingen te vinden.

Inschrijving

Voed met empathie

 

De inschrijving is open van 27 april tot 10 april 2020.

Als je direct mijn 1-op-1 support wilt, nodig ik je uit nu je plek te reserveren.

 

Reserveer je plek

Eenmalige betaling €200,- (vrij van btw).

 

 

Op dit moment is de inschrijving gesloten. Wil je support bij het maken van ruimte en rust voor je kinderen en werk, nu jullie allemaal thuis zijn? Dat kan, schrijf me hier.

 

 

 

Wie is Marianne?

Voed met empathie

 

Mijn naam is Marianne Oude Nijhuis, universitair opgeleid orthopedagoog, lid NVO (Nederlandse Vereniging Pedagogen en Onderwijskundigen) en geregistreerd SKJ (Kwaliteitsregister Jeugd), schrijver, mentor voor ondernemers, moeder van 2 kinderen van 13 en 11 jaar.

De essentie van mijn werk van de afgelopen 26 jaar is verbinding, empathie en het vormen van goede relaties. Voor ouder en kind, geliefden en visievolle vakgenoten en creatieve ondernemers met hun project en bedrijf.

Een goede relatie kent kwaliteiten, zoals liefde, nieuwsgierigheid, bereidheid, communicatie, speelsheid en nog zoveel meer.

Je kunt een soevereine relatie vormgeven met je kind, waarin je kind weet dat het leven haar of hem toebehoort.

Dit pad van een pandemie, is net als voor iedereen, onbewandeld door mij. Mijn kinderen hebben iedere dag mijn emotionele support nodig. Er is elke dag verdriet en ontlading. Bij mij, bij hen.

Ik voel me enorm gezegend met de dagelijkse oefeningen die ik inplan in mijn dag. Het geeft mij alle steun mijn leven van binnenuit vorm te geven en mijn kinderen te helpen met het navigeren van gevoelens. Ik leer ze graag aan jou.

Wat ik weet is dat empathie de essentie in zich draagt dat je gezien, gehoord en begrepen voelt en niet alleen. Dat is de grote uitnodiging van deze tijd. Laten we dit samen doen.

 

Ik breng, als zeeliefhebber, schrijver, lighthearted orthopedagoog, mentor, speelse bewaker van heelheid en zachte rebel mijn wijsheid mee in hechting, trauma, gevoelens en emoties, verlies, interactie, goed onderwijs, communicatie, alchemie en nog zoveel meer.

 

 

 

We zijn als mensen nu meer dan ooit samen, deel van het geheel, in ons huis op ‘onze’ groen-blauwe planeet. Wat ik nu je nu kan geven is een container waarin je je veilig voelt, waarin je veilig kunt delen, alles kunt leren over empathie, gevoelens en gedrag van kinderen, er voor je te zijn door ruimte te bieden en support, eenvoud, warmte en liefde te geven waar nodig.

 

Trust yourself en voed.

 

 

Met al mijn liefde,

Marianne Oude Nijhuis

 

©2020-2025

Ervaringen

 

Te midden van alles heb ik het programma Empathie – een duik in gevoelens aangepast en herschreven voor het onbekende pad dat we nu allemaal bewandelen. Dit zijn de ervaringen van voorgaande jaren met de essentie van dit programma – empathie.

 

“Het helpt voor jezelf te zorgen, vooral met het inzicht en het accepteren dat energie komt en gaat – net als de seizoenen en de maan. Ik kwam laatst mijn tekening nog tegen van de vuurtoren, de fasen en gevoelens. Prachtig en het helpt nog steeds.” 

Kim Verbon

www.broodbriefjes.nl

 

“Omdat empathie een soort ‘vergeten te behandelen hoofdstuk’ in mijn eigen opvoeding is geweest, wilde ik heel graag deze workshop bij Marianne volgen. De workshop heeft me bewust gemaakt van het residu van mijn eigen kindertijd en hoe ik dat kan doorbreken/veranderen. Ik leerde het verschil tussen ‘reactie’ en ‘respons’ en dat kinderen al helemaal heel zijn zoals ze zijn. Dat je ze vandaaruit benadert. Zeer leerzaam en prettig dus!”

Lotte Horlings

www.lottehorlings.nl

 

 

“…..Soms is er een periode waarin je kind veel van je vraagt. Zeker als je kind door het missen van ritme, ruimte of overweldigende prikkels meer begeleidig van je nodig heeft. 

Je leert anders kijken naar je kind, je kind beter begrijpen, kijken wat er schuilt achter gedrag, vanuit lievelingsgevoelens. Met fijne, simpele momenten kiezen en creëren. Ik leerde luisteren naar wat mijn kinderen met me sàmen wilden doen, zodat er nu natuurlijke ontspanning mogelijk is.

Ik heb geleerd andere verwachtingen te hebben en ècht en veel meer te kunnen genieten. 

Het klinkt zo simpel, lievelinsgevoelens. Marianne, laat je met een hele andere blik naar dingen kijken. Ze geeft je handvatten, kennis over emoties en grote gevoelens en hoe je er mee om kunt gaan. Ze stimuleert je om dingen eens heel anders aan te pakken, beginnend bij het creëren van mooie momenten met je kind.”

Anna

 

“….. De rust is weer redelijk teruggekeerd bij ons, maar dit programma blijft waardevol. Echt kijken naar je kind en genieten in het moment. En de tijd nemen om te dansen! Samen, of stiekem als niemand kijkt. Gewoon omdat je er blij van wordt. 

Sinds ‘lievelingsgevoelens’ hangt er dit briefje bij mijn werkplek, het is de weg naar verbinding. Om me eraan te herinneren wat ik kan doen, als ik het even niet meer weet.

De oefeningen gebruiken we nog vaak, als de kinderen zich rottig voelen en geen uitweg weten.”

 

Marieke

ontwerper, moeder van een zoon (8) en dochter (10)

 

“Ik heb vooral geleerd om echt te kijken naar mijn kinderen en dat emoties er mogen zijn. Door het benoemen van de emotie voelen de kinderen zich veilig en komen ze eerder tot rust.​”

 

Stefanie, moeder van 2 zonen (11) en (8)

VOORWAARDEN

Voed met empathie

 

Voor dit programma en ouderbegeleiding, net als bij mijn mentorschap, ontvang je geen terugbetaling.