Ademen

‘Hoe gaat het met het zwemmen in zee?

Hou je het nog vol? Ga je nu met de sneeuw en regen ook, nee toch?

Is het niet vreselijk koud?

Als ik alleen al naar de foto kijk, krijg ik het koud. Hoe doe je dat?

En hé, heb je daar tijd voor? Werk je nog wel?’

Een greep uit de vragen die ik elke week krijg.

#52wekenzee

Ademen

Mijn verhaal vormt zich nu ik vanaf september 2016 iedere woensdagochtend samen met een vriendin in de Noordzee zwem. Het hele jaar rond, in ieder weer, met alle fasen van de maan, in alle seizoenen #52wekenzee.

De vragen die vrienden, familie, mijn kinderen en geliefde stellen, zijn fijn. Ik snap ze ook. De angst en misschien ook het stille verlangen.

Ademen

Waar ik het voor doe? Voor mijn longen. Vanaf mijn kindertijd heb ik astma en mijn medicijngebruik werd zwaarder en meer. Ik vroeg me af, met 2 jonge kinderen, wat ìk kon doen om dat een halt toe te roepen. Mijn astma had me kunnen laten tegen houden. Het blijkt mijn vuur en zuurstof.

Ik geniet van het zwemmen, het doet me goed. Ik voel mijn lichaam, het huis waarin ik woon. En…. mijn medicijnen laat ik nu staan. Ik heb het warm en enorm veel bewondering voor mijn lijf en longen gekregen.

Als ik de kou in ga, wordt het vuur in mij wakker. 

 

Ik adem, mediteer, focus, wandel het water in, zwem, bodysurf bij hoge golven, tel, zing 1 lied en wacht tot het warm ìn mijn lichaam wordt.

 

Ademen

Stel, ik vertel mezelf het verhaal dat ik het zwemmen in het koude water niet kan. Dat ik me laat tegenhouden door de vragen van anderen of zèlf denk dat het water te koud is…. dan ben ik weg. Zo onderkoeld. Klaar.

Als ik vertel dat ik het kan, dat iedereen dit kan, dat het een proces is, een verhaal vol kennis van zuurstof op celniveau. Dan kan het. Zo voorkom ik onderkoeling. Dit is wat mij helpt: 1 kloppend verhaal.

Iedereen vertelt zichzelf verhalen. Verhalen die helpen en verhalen die je adem doen stokken, ìn je lichaam. Aan jou de vraag welk verhaal jij jezelf vertelt.

 

 

 

Met al mijn liefde, Marianne